ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ!


Δυό φορές στη ζωή μου πέρασα στο όρος. Έτυχε και οι δύο φορές να είναι στην Ι.Μ. Βατοπεδίου!
Ήθελα καιρό να γράψω κάποιες εντυπώσεις από το όρος αλλά κάποιο προσωπικό θέμα με απέτρεπε.
Τώρα μετά Χριστόν προφήτης κι εγώ, μου δίνεται η ευκαιρία να σχολιάσω λίγα πράγματα.

Ο ηγούμενος της μονής Γέροντας Εφραίμ, κύπριος την καταγωγή, παρέλαβε το μοναστήρι με δύο γέροντες μοναχούς στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να φτάσει τους 50-60 και σήμερα πλέον περί τους 100!
Άνθρωπος αναμφισβήτητα χαρισματικός, έχω παρακολουθήσει και ομιλίες του στην Αθήνα. Μετά τα πρώτα μεγάλα κοινοτικά πακέτα στα μοναστήρια στα τέλη του ’90 η μονή έγινε αγνώριστη πράγμα όχι αθέμιτο βέβαια. Πολυτελείς ξενώνες, ασανσέρ, μαρμάρινα μπάνια, λουξ σουίτες.
Επίσης όλο και πιο συχνά άκουγα διάφορα μάλλον αρνητικά σχόλια για τις δράσεις της μονής.
Από την περιφορά της τίμιας ζώνης από σπίτια πολιτικών με υψηλό τίμημα, μέχρι τις συχνές επισκέψεις κύκλων του Λονδίνου, πολιτικών κλπ. Βέβαια το 2ο από μόνο του δεν περιέχει κάτι κακό αν δεν συνοδευόταν κι από τη δημιουργία μιας υπερπολυτελούς μαρίνας στο λιμάνι του Βατοπεδίου για ελλιμενισμό των πολυτελών σκαφών και θαλαμηγών.

Συχνοί επισκέπτες οι κκ Κάρολος της Αγγλίας, τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, Κ. Μητσοτάκης και η οικογένειά του (οι γυναίκες παρέμεναν σε γιωτ ανοικτά της μονής όπου πήγαινε με καραβάκι η τίμια ζώνη για προσκύνημα), και φυσικά ο πολύς κ. Ρουσόπουλος.
Πολιτικός διοικητής του Αγ. Όρους για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ο κ. Σταύρος Ψυχάρης του Βήματος, πράγμα που μάλλον δικαιολογεί και την έκδοση του πολυτελούς λευκώματος «Οι Θησαυροί του Αγ. Όρους» από τον Δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη.(ΔΟΛ)

Θα θυμήσω επίσης ένα πολύ "σεμνό και ταπεινό" ρεπορτάζ της κας Μάρας Ζαχαρέα (συζύγου του κ. Ρουσόπουλου) για τη μονή Βατοπεδίου στην εκπομπή της «42΄» στο Mega μεγάλη εβδομάδα του 2005 ή 2006 δεν θυμάμαι καλά.
Πέρισυ διάβασα στην «Ελευθεροτυπία» για την απόκτηση μετοχών της MIG, του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, από τη μονή, σε ποσοστό 15% περίπου.
Απλά θα θυμήσω ότι η MIG φαντάζει κολοσός επιχειρηματικά για την ελλάδα και λέγεται ότι διακινεί αραβικά (κατά προέκταση μουσουλμανικά) κεφάλαια.
Πέρισυ το «Πρώτο Θέμα» είχε κάνει λόγο για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας που κατείχε το μοναστήρι με αυτοκρατωρικά χαρτιά, με προνομιακά οικόπεδα στους νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης αν δεν κάνω λάθος. Επίσης είχε ακυρωθεί μετά από κινητοποίηση των κατοίκων παρόμοια μεταβίβαση στην Καβάλα.

Και φτάσαμε στο σήμερα με την αποκάλυψη των αγοραπωλησιών μεταξύ κράτους και Βατοπεδίου.
Επειδή πλέον δεν μπορώ να παρακολουθήσω το θέμα και επειδή επαναλαμβάνω ότι προσωπικά έχω βοηθηθεί από τις επισκέψεις μου εκεί, σταματώ εδώ αναφωνώντας:
ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: