ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ


ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ;;;

Το καλοκαίρι του 2008 ο υπουργός (εμπορευματοποίησης) της Υγείας κ. Αβραμόπουλος αποφάσισε 1η Αυγούστου, να προωθήσει προεδρικό διάταγμα προς το συμβούλιο της επικρατείας που ούτε λίγο ούτε πολύ δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε έμπορο, επιχειρηματία, κλπ να ανοίξει οδοντιατρική εταιρεία χωρίς ο οδοντίατρος να έχει τον έλεγχο της εταιρείας.
Ακούστε τι σημαίνει αυτό. Όσοι ξέρετε από Αγγλία γνωρίζετε καλύτερα.
Ο επιχειρηματίας βάζει το κεφάλαιο και ορίζει υπεύθυνο έναν οδοντίατρο. Από κει και πέρα με κανόνες αγοράς (περιορισμός εξόδων, μεγιστοποίηση παραγωγής και εσόδων) επιδιώκει την κερδοφορία.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ρίχνω το κόστος σημαίνει χρησιμοποιώ υλικά φτηνά, αμφιβόλου προέλευσης και εκμεταλλεύομαι το προσωπικό με μισθούς πείνας, όπως πχ στα super markets. Μετά την ελεύθερη εγκατάσταση εργαζομένων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί άνετα ο επιχειρηματίας να προσλάβει Ρουμάνους, Βουλγάρους και Πολωνούς οδοντιάτρους τους οποίους αμείβει πενιχρά για να ρίξει το κόστος λειτουργίας (δεν υπονοώ ότι είναι κατώτεροι οι συνάδελφοι από αυτές τις χώρες, για να μην παρεξηγηθώ). Θέμα κόστους εξετάζω.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να χτυπήσει τις τιμές μιας και οι κατώτατες αμοιβές δεν ισχύουν πλέον. Ο μέσος οδοντίατρος θα αντέξει όσο και τα μπακάλικα από τον πόλεμο των super markets.
Η προοπτική είναι προφανής. Όταν τα μικρά και μεσαία οδοντιατρεία κλείσουν ή οι οδοντίατροι πάνε υπάλληλοι στις εταιρείες, τότε οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από τους επιχειρηματίες (βλέπε καρτέλ της αγοράς).
Εδώ όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι επιχειρηματικό παιχνίδι. Δεν μπορεί το super market X να προσφέρει οδοντιατρικές υπηρεσίες στον 3ο όροφο, βάζοντας και το τυράκι της φτηνής λεύκανσης για παράδειγμα…
Δεν μπορεί η κάθε εταιρεία αραβικών ή άλλων συμφερόντων να αγοράζει το ένα πίσω από το άλλο τα νοσοκομεία, και τα διαγνωστικά κέντρα και όλοι να κάνουν τον Κινέζο και να σφυρίζουν αδιάφορα.
Στην Ισπανία οι σύλλογοι πέτυχαν να υπάρχει κυρίαρχος μέτοχος οδοντίατρος με ποσοστό 75% και οι Γερμανοί βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιτύχουν το 65%. Έτσι τουλάχιστον ο επιχειρηματίας δεν κάνει κουμάντο.
Βέβαια υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι ιδίως νέοι που θα δεχθούν να παίξουν το ρόλο του «αχυράνθρωπου» αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση.
Επίσης τελευταία ο κ. Υπουργός Οικονομίας και Δυστυχίας κ. Αλογοσκούφης επέβαλλε κεφαλικό φόρο 1600 ευρώ (με την προκαταβολή φόρου) σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μέτρο που θίγει σχεδόν αποκλειστικά τους νέους συναδέλφους των μικρών τζίρων.
Ένα παράδειγμα θα μας πει το γιατί.
Έστω ζευγάρι οδοντιάτρων περίπου 32-35 ετών που συστεγάζονται και δηλώνουν κέρδη καθαρά 27000 ευρώ, δηλαδή τζίρο 55000 περίπου (δεν είναι άσχημα για νέους συναδέλφους). Αυτοί οι συνάδελφοι είχαν καθαρό από 13500 ο καθένας. Αν αφαιρεθούν οι εισφορές στο ΤΣΑΥ που εκπίπτουν, τότε τα καθαρά τους κέρδη του καθενός είναι 11000 περίπου, που σημαίνει μέχρι φέτος φόρος 75 ευρώ έκαστος…
Με τα νέα μέτρα ο καθένας τους καλείται να πληρώσει 1675 ευρώ και οι δύο μαζί 3350 ευρώ!!! Αν αυτό δεν σας πείθει, ας μιλήσουμε για νέο οδοντίατρο 3-4 ετών δουλειάς που δήλωσε ακαθάριστα 25000 δηλαδή καθαρά 12500, μείον το ΤΣΑΥ καθαρά περίπου 10000. Αυτός πέρσι δεν πλήρωσε τίποτα, φέτος θα πληρώσει 1600!!
Οι μεγάλοι δεν προβληματίζονται με τα 1600 ευρώ ετησίως. Εκείνοι που πλήττονται είναι οι μικροί. Ας το καταλάβουν αυτό οι κύριοι της σεμνότητας και ταπεινότητας.
Αυτούς πάνε να εξαθλιώσουν με αυτό το γελοίο έως φασιστικό μέτρο…
Σε τελική ανάλυση αν δεν μπορείς να ελέγξεις με τους μηχανισμούς σου την φοροδιαφυγή –που υπάρχει- δεν μπορείς να βάζεις τους πάντες στο ίδιο καζάνι.
Τέλος πάντων αν θέλουν να λυθεί και ένα βασικό κομμάτι της φοροδιαφυγής ας δώσουν σωστές αμοιβές στα τιμολόγια των ταμείων (βασική προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ) και τότε θα έχουν και αποδείξεις και όλο το εισόδημα δηλωμένο, μιας και τα ταμεία θέλουν απόδειξη. Εκτός αν θεωρούν ακόμη 5 χρόνια μετά και 16 από την τελευταία ανακοστολόγηση ότι τα 6 ευρώ για εξαγωγή ή σφράγισμα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα θυμίσω ότι οι γιατροί παίρνουν 20 ευρώ επίσκεψη και ο οδοντίατρος 0 ευρώ!

Κι ας έρθω στο ΤΣΑΥ, το ταμείο των υγειονομικών. Όσοι λοιπόν ασφαλίστηκαν μετά το 1993 θα λάβουν μετά από 35 χρόνια, το αστρονομικό ποσό των 440 ευρώ με σημερινές τιμές (τετρακόσια σαράντα)!!! Αν αυτό δεν λέγεται εξαθλίωση τότε τι λέγεται;; Η προτροπή είναι οι ιδιωτική ασφάλιση, η οποία όμως εσχάτως βαδίζει στην κατάρρευση κι αυτή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή…
Και επίσης θέλω να σημειώσω και κάτι για όσους ισχυρίζονται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δεν μιλώ για τους μεγάλο-κάτι) βγάζουν πολλά. Έχετε αναρωτηθεί φίλοι μου πόσες μέρες το χρόνο κάνει χρήση αναρρωτικής άδειας ένας ελεύθερος επαγγελματίας; Πόσες φορές δεν πάει στη δουλειά του λόγω πονοκεφάλου, ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, και άλλων συχνών στο δημόσιο παθήσεων;;
Πόσες ώρες δουλεύει καθημερινά ένας ελεύθερος επαγγελματίας και πόσες φορές έχει άδεια ενός μήνα;
Πόσες φορές έχει γονική άδεια, πόσους μήνες έχει άδεια εγκυμοσύνης, λοχείας κλπ;
Φίλη μου γναθοχειρουργός δούλευε με την κοιλιά στο στόμα και ακόμη και τις μέρες της γέννησης του παιδιού της την έψαχναν διάφοροι….
Ποια αμοιβή παίρνει ο ελεύθερος επαγγελματίας όταν μπει στο νοσοκομείο και απουσιάσει από την εργασία του;;
Τι ποσό δικαιούται ως επίδομα τοκετού; Τι δώρο αδείας, Χριστουγέννων ή Πάσχα λαμβάνει;; (εξαιρώ κομμωτήρια και ταξί)
Όλα αυτά τα γράφω γιατί πλέον πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί όλοι να πληρώνουν για λίγους!
Ας γίνει λοιπόν μια αρχή, από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου από όλους τους Οδοντιάτρους δίνοντας και στον κόσμο που νομίζει ότι αυτόματα οδοντίατρος σημαίνει πολύ χρήμα, ποια είναι η κατάσταση.
Και θα πρότεινα ακόμη και οι φοιτητές των σχολών να συμπαρασταθούν με κάποιο τρόπο στην απεργία αυτή γιατί τους αφορά άμεσα. Δεν εννοώ το κλείσιμο των σχολών, αλλά κάποια εκδήλωση συμπαράστασης και ίσως και δικής τους ενημέρωσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: