ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΛΛΟΝ, ΠΑΡΑ ΓΙΟΡΤΗ!


Ο απολογισμός

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάνω έναν μικρό απολογισμό πεπραγμένων της Δημοκρατίας μας, που πλέον έγινε 36 ετών. Δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο απογοητεύομαι.
Άραγε για αυτή τη Δημοκρατία πάλεψαν οι αντιδικτατορικές οργανώσεις;
Γι’ αυτή τη Δημοκρατία κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο αρχικά οι γνωστοί «300 προβοκάτορες» και μετά όλοι αυτοί οι νεολαίοι, σε καρδιά και σώμα;
Γι’ αυτή τη Δημοκρατία γιόρτασε εκείνο το βράδι της 24ης Ιουλίου του 1974 ο Ελληνικός λαός;
Γι’ αυτή τη Δημοκρατία έγιναν εκείνες οι ανεπανάληπτες συναυλίες στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο το 1975;
Γι’ αυτή τη Δημοκρατία έφαγαν ξύλο ο Παναγούλης, ο Καράγιωργας και εκατοντάδες άλλοι επώνυμοι και μη;
Γι’ αυτή τη Δημοκρατία γνώρισαν τα ξερονήσια χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες;
Γι’ αυτή τη Δημοκρατία ψήφισε το 1981 ο λαός;
Κύλησε πολύ νερό στο μύλο της Δημοκρατίας. Δόθηκαν ελευθερίες, πέρασαν χρόνια με «λαϊκές κατακτήσεις», με δικαιώματα και απεργίες, με νέους αγώνες και νέους θεσμούς. Έγιναν βήματα μπροστά…
Όμως…


Σε αδιέξοδο ξανά...
Φτάσαμε ξανά στο αδιέξοδο…
Συμφέροντα επί συμφερόντων. Ομάδες και ομαδούλες. Ημέτεροι και βολεμένοι. Λαμόγια και κλεφταράδες. Μπλε και πράσινοι κόκκοι… αναμίχτηκαν και έγιναν ροζ, ίσως και μαύροι!
Παντού κομπίνες. Κάθε λίγο και ένα σκάνδαλο, κάθε μέρα και μια κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Από όλους. Όποιος μπορούσε να βάλει το χέρι στο μέλι, μικρό ή μεγάλο βαζάκι αδιάφορο, το’ βαζε. Και χρέη… Χρέη παντού, αρκεί να μην έχουμε «πολιτικό κόστος»! Λέξη να σου πετύχει ρε φίλε! Τι σημαίνει πολιτικό κόστος; Κάνω κακό στον τόπο στην πατρίδα μου, αρκεί να μην χάσω ψηφαλάκια;;; είναι δυνατόν;
Υπονόμευση! Της ίδιας της Πατρίδας, των ίδιων των παιδιών μας, του ίδιου του μέλλοντός μας. Περίπου ένα εκατομμύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι επίσημα πλέον. Σε μια χώρα ενεργού δυναμικού το πολύ τεσσάρων εκατομμυρίων (το πολύ επαναλαμβάνω..)
Να βάζεις ισόβια στους πρωταιτίους της 21ης Απριλίου και να τους δίνεις χάρη για "ανήκεστο βλάβη" και να κυκλοφορούν ελεύθερα τα μεγαλολαμόγια της Δημοκρατίας. Να εξαντλείς την αυστηρότητα των νόμων σου σε μικροκλεφτρόνια και πρεζάκια και να αφήνεις ατιμώρητους μεγαλοοφειλέτες και καρχαρίες με απαλλακτικά βουλεύματα! (Δεν τα λέω εγώ, ο επιθεωρητής Δημόσιας διοίκησης τα λέει).


Αηδία και Ντροπή
Και Αηδία! Και Ντροπή! Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται για αυτούς που ανέβασαν στην εξουσία! Και μετανιώνουν, αλλά πιστεύουν στη Δημοκρατία βλέπεις. Σου λένε «δε μπορεί» κάτι θ’ αλλάξει! Και τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο τα χρώματα, τα κοστούμια που γίνονται όλο και πιο «φιρμάτα» και οι «ημέτεροι». Πότε οι δικοί μου, πότε οι δικοί σου! Αυτοί που είτε έτσι, είτε αλλιώς, αρμέγουν το δημόσιο ταμείο. Κι ο Έλληνας κάθε μέρα όλο και περισσότερο, συνηθίζει και μεταλλάσσεται. Γίνεται πιο ανθεκτικός στις κομπίνες και πιο εφευρετικός σε μικρές και μεγάλες λαμογιές,γιατί παίρνει γραμμή από το κεφάλι!
Και έτσι όλοι μαζί πιασμένοι χέρι χέρι χορεύουν το χορό, μα είναι Χορός του Ζαλόγγου!
Ξεφτίζουν οι ιδέες, ξεφτίζουν οι αρχές, ξεφτίζουν οι αξίες. Κι όσοι παραμένουν εκεί, είναι γραφικοί, ρομαντικοί και ΜΑΛΑΚΕΣ!
Ναι ρε! Έτσι αισθάνονται όσοι δεν βάζουν το χέρι στο μέλι.


Διαφθορά, διαπλοκή και εξαγορά συνειδήσεων
Γιατί νιώθουν ότι 36 χρόνια τώρα έστρωναν το έδαφος για μια άλλη Χούντα,που δεν επιβάλλεται με τα όπλα αλλά με το χρήμα! Με τη διαφθορά και την εξαγορά.
Και δίνουμε το δικαίωμα στα αποβράσματα του παρελθόντος να τολμάνε να σου κάνουνε συγκρίσεις! Και να σου λένε:
«Κοίτα τη Δημοκρατία σου φιλαράκο! Καλύτερη ήταν η 7ετία!». Κι όλο και περισσότεροι (χωρίς να ξέρουν, χωρίς να το σκεφτούν) αναφωνούν, «Πού’σαι Παπαδόπουλε;» (Είναι σαν κι αυτούς που προτείνουν να πτωχεύσουμε για να λυθούν τα προβλήματά μας).
Κάποιοι λοιπόν, τους το έδωσαν το δικαίωμα. Κι όσο περνά ο καιρός και εξασθενεί η μνήμη τόσο δίνεται τροφή στο αυγό του φιδιού να μεγαλώνει και πλέον κοντεύει να σπάσει. Κι αν σπάσει, το φίδι θα ξεπεταχτεί!


Υπάρχει Οδυσσέας;
Μα πια,δεν θα ξέρουμε αν πρέπει να πάμε με τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη!!! Εκτός αν υπάρξει ο Οδυσσέας που θα οδηγήσει το καράβι στην Ιθάκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: