ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΙΟΥΛΙΑΝΑ 1965- Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ

















Οι εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 έδωσαν με το θριαμβικό 53% την εξουσία στο Γεώργιο Παπανδρέου – το γέρο της Δημοκρατίας – και στην Ένωση Κέντρου 171 βουλευτές!
Για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου η Δημοκρατική Παράταξη ερχόταν στην εξουσία και μάλιστα με τόσο συντριπτικό ποσοστό!

Ο ρόλος του παλατιού

Ο Πρωθυπουργός διέγνωσε ότι ο Βασιλέας ο νεαρός τότε Κωνσταντίνος, επιθυμούσε να ελέγχει ολοκληρωτικά το στράτευμα με τον εκλεκτό του Π. Γαρουφαλλιά, μέλος της Ένωσης Κέντρου και υπουργό Εθνικής Αμύνης, τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του "Γέρου".
Ζήτησε λοιπόν από τον Βασιλιά την αντικατάσταση του δικού του μέχρι τότε Γαρουφαλλιά με τον υιό του τον Αντρέα Παπανδρέου.
Ο Βασιλιάς ούτε ζωγραφιστό δεν ήθελε να βλέπει τον «αναρχικό» Αντρέα, όχι να τον δεχτεί και υπουργό! Ο Γέρος, υποχώρησε και ζήτησε να αναλάβει ο ίδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ επιθυμούσε και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ του στρατηγού Γεννηματά.
Ακολούθησαν 5 επιστολές πολύ έντονου χαρακτήρα μεταξύ των δύο κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων με αποτέλεσμα την πλήρη άρνηση του Κωνσταντίνου στις αξιώσεις του Πρωθυπουργού! Όσον αφορά τον Ανδρέα, κύκλοι της Δεξιάς υποστήριζαν ότι ήταν αρχηγός μιας μυστικής οργάνωσης στο στράτευμα, του ΑΣΠΙΔΑ, που στόχο είχε την ανέλιξη των δημοκρατικών αξιωματικών και τον παραμερισμό των συντηρητικών.

Ο ερχομός της Αλεξίας

Ο Κωνσταντίνος εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην Κέρκυρα, στο Μον Ρεπό, περιμένοντας τη γέννηση του πρώτου παιδιού του, της Αλεξίας. Ο ερχομός της Αλεξίας συνοδεύτηκε από την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου και την απαρχή μιας μαύρης περιόδου για την ιστορία του τόπου που ονομάστηκε «Τα Ιουλιανά» και «Η αποστασία».

Σωτήρης Πέτρουλας
Διαδηλώσεις κατά των πολιτικών που αποστάτησαν από την Ένωση Κέντρου και δέχτηκαν να σχηματίσουν κυβερνήσεις ξεκίνησαν άμεσα. Σε μια από αυτές σκοτώθηκε ο 25χρονος φοιτητής και στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Πέτρουλας.
Πριν τη μεγάλη τυραννία
Τις μέρες αυτές το Εθνικό Θέατρο ανέβαζε την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» που σε κεντρική ιδέα προβάλλει την άποψη ότι «ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του», σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και στους κύριους ρόλους, τον σκηνοθέτη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και την Κατίνα Παξινού…

Ο "Γαργάλατας"
Πρώτος δοτός πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας ο οποίος ήταν προσυννενοημένος για το τι θα συνέβαινε. Γι’αυτό τον ονόμασαν και «ο κατεψυγμένος πρωθυπουργός». Επειδή είχε και μια τάση στην ποίηση έμεινε χαρακτηριστική μια φράση του από ποίημά του που έλεγε «…κι ήταν τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα,και μου’λεγες γαργάλατα μέχρι να βγουν τα γάλατα…»
Έτσι πήρε και το έτερο προσωνύμιο «Γαργάλατας».

...και ο Μητσοτάκης
Η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και κατέρρευσε. 2ος στη σειρά πρωθυπουργός των Αποστατών ο πρώην αριστερός, στέλεχος της κυβέρνησης του Βουνού, Ηλίας Τσιριμώκος. Σε βοήθειά του και ο γνωστός Κων/νος Μητσοτάκης. Η ΕΡΕ, η δεξιά παράταξη ψήφισε την κυβέρνηση αυτή, όταν 9 μήνες πριν είχε καταγγείλει τον Γεώργιο Παπανδρέου γιατί είχε υπουργοποιήσει έναν κομμουνιστή, τον Τσιριμώκο, "νομιμοποιώντας" το παράνομο τότε ΚΚΕ!
Στα τέλη Αυγούστου όμως ψήφισαν υπέρ μιας κυβέρνησης με υποψήφιο πρωθυπουργό τον «κομμουνιστή» Τσιριμώκο!
Τελικά ούτε κι αυτή η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης παραχωρώντας τη θέση της σε μια τρίτη απόπειρα με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Στέφανο Στεφανόπουλο που τελικά μετά από οργιώδεις προσπάθειες εξαγοράς συνειδήσεων, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 152 υπέρ και 148 κατά…
Η μεγάλη νύχτα που οδήγησε στην 21η Απριλίου 1967 μόλις είχε ξεκινήσει… Και θα κρατούσε συνολικά 9 χρόνια… οδηγώντας στην εθνική τραγωδία της διχοτόμησης της Κύπρου...

απόσπασμα από τα ΝΕΑ της εποχής:

1965: «Με τις κραυγές "Εξω", "Αίσχος", η κοινοβουλευτική ομάς της Ενώσεως Κέντρου έθεσε χθες το μεσημέρι και τυπικά εκτός κόμματος τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πέτρο Γαρουφαλιά(φωτό) . Η απόφαση υπήρξε ομόφωνη. Και αυτό το κήρυγμα, το μήνυμα αυτής της ενότητος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πρωθυπουργός, θα είναι πολύτιμο όχι μόνο διά την μοίραν της Ενώσεως Κέντρου, θα είναι πολύτιμο διά την Δημοκρατίαν". Στο μεταξύ γενική είναι η πεποίθηση ότι η πολιτική κατάσταση θα διευκρινιστεί πλήρως εντός της ημέρας... αφού αναμένεται η απάντηση του Βασιλέως για την υπογραφή του διατάγματος αντικαταστάσεως του κ. Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης».(«ΤΑ ΝΕΑ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: