ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ...


Συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη κατά κόσμον Θανάση Κλάρα.

Γιός αστικής οικογένειας ο Θανάσης εγκατέλειψε το χωριό του στη Λαμία για να σπουδάσει στην Αθήνα μιας και η οικογένειά του είχε τους πόρους. Γρήγορα όμως τον κέρδισαν οι νέες ιδέες που έφερνε η Ρώσσικη επανάσταση του 1917.

Δεν άργησε να οργανωθεί στο ΚΚΕ και να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας. Στον ελληνοιταλικό πόλεμο πολέμησε ως λοχαγός του πυροβολικού, τίτλο που διατηρούσε και στην έναρξη της αντίστασης. Μάλιστα όταν η ομάδα του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία παρουσιάστηκε στους χωρικούς με αυτόν τον τίτλο.

Ο Άρης Βελουχιώτης έγινε ο ηγέτης και η προσωποποίηση του Ε.Λ.Α.Σ. του στρατιωτικού τμήματος του ΕΑΜ.

Η συμμετοχή του τμήματός του στην ανατίναξη της γέφυρας του γοργοποτάμου ήταν καθοριστική ενώ άπειρες ήταν οι μάχες που έδωσαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ με ιταλούς και γερμανούς κατακτητές. Το άγριο πρόσωπο του Άρη γνώρισαν και οι ντόπιοι συνεργάτες των κατακτητών. Το 1943 εγκαταστάθηκε στην Ευρυτανία η κυβέρνηση του βουνού στο πρώτο ελεύθερο τμήμα της Ελλάδας.

Μετά την απελευθέρωση και την μάχη της Αθήνας (Δεκεμβριανά) η ηγεσία του ΚΚΕ ηττημένη πλέον, δέχτηκε την συμφωνία της Βάρκιζας για παράδοση των όπλων των ανταρτικών ομάδων, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Άρη που αντέδρασε σε πολύ έντονο ύφος.

Το γεγονός αυτό ώθησε την ηγεσία του ΚΚΕ στην διαγραφή του Άρη Βελουχιώτη και τον χαρακτηρισμό του με δεκάδες "κοσμητικά" και υποτιμητικά επίθετα. Η ανακοίνωση της διαγραφής του δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη" την ημέρα του θανάτου του Άρη. Τα τάγματα ασφαλείας κυνηγούσαν παντού το τμήμα του Άρη και κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν. Ο Άρης και το πρωτοπαλλίκαρό του αποφάσισαν να δώσουν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους, μιας και δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να πέσουν στα χέρια των διωκτών τους.

Οι παρακρατικοί έκοψαν τα κεφάλια τους και τα ανέρτησαν σε φανοστάτες στα Τρίκαλα, προς "γνώσιν και συμμόρφωσιν".

Ο Άρης Βελουχιώτης είναι το διαχρονικό σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης ασχέτως αν τελικά διώχθηκε και συκοφαντήθηκε από εχθρούς και φίλους. Η "μαγεία" που ασκούσε η μορφή του και τα λόγια του ήταν απαράμιλλα ενώ οι ηγετικές του ικανότητες δεν αμφισβητούνται πλέον ούτε από τους χειρότερους εχθρούς του. Παράλληλα είχε το χάρισμα να βλέπει μπροστά και πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με τους συντρόφους του σε θέματα πολιτικής και στρατηγικής. Παρόλα αυτά επαληθεύτηκε το ένστικτό του όταν έλεγε ότι οι ΄Αγγλοι θα'ναι οι πιο σκληροί κατακτητές μετά την απελευθέρωση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του ΚΚΕ να μην ρίξει στη μάχη της Αθήνας τον ΕΛΑΣ με τον Άρη, στέλνοντάς τον μάλιστα για εκκαθαρίσεις στην Ήπειρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: