ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩ (ΕΘΝΙΚΕΣ) ΕΚΛΟΓΕΣ...

Θα μου ήταν πολύ δύσκολο να μην σχολιάσω αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών...
Αυτές οι ευρωεκλογές είχαν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
1. Προηγούνται των εθνικών εκλογών και δεν ακολουθούν όπως το 2004. Άρα αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν δεν ήταν τόσο χαλαροί όσο το 2004 που είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές με τη μεγάλη νίκη της ΝΔ.
2. Πάρα πολύ μεγάλο μέρος του 47% της αποχής απείχαν συνειδητά. Το υπολογίζω στους μισούς περίπου. Νιώσαν ότι έτσι δίνουν μήνυμα σε όλους ότι σας βαρεθήκαμε, δεν σπαταλάμε για σας ούτε ένα μπάνιο, ούτε μια ώρα από την κυριακή μας. Επίσης κανείς σας δεν μπορεί να με πείσει ότι θα κάνει κάτι για το λαό.
Όλο αυτό το σκηνικό έχει μια δόση εκδίκησης, από την άλλη δημιουργεί ερωτήματα για όσους θέλουν να λέγονται πολίτες και μέλη της κοινωνίας.
Το πρώτο από τα ερωτήματα έχει να κάνει με την πίστη ή όχι στην "δημοκρατία" όπως εκφράζεται σήμερα από τα κόμματα, τη βουλή, τη δικαστική εξουσία και τους θεσμούς γενικότερα.
Ένα λοιπόν τμήμα αυτού του κόσμου απαντά με ένα όχι σ'αυτό. Δεν εκφράζεται πλέον από το πολιτικό σύστημα. Αδιαφορεί παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του σε πολλούς τομείς.
Είναι πρόταση η αποχή; Σίγουρα δεν είναι σαφής πρόταση, είναι όμως μήνυμα έντονο σε όλους, δηλαδή "κύριοι αλλάξτε, σοβαρευτείτε, δώστε σημασία στον κόσμο, γιατί σε λίγο θα παίζετε μόνοι σας".
3. Ένα 10% αυτών που ψήφισαν δεν επέλεξαν γνωστό κόμμα του κοινοβουλίου. Κι αυτό είναι ένα ακόμη σημείο προσοχής. Βέβαια σε εθνικές εκλογές κάποιο κομμάτι από αυτούς θα γυρίσει πάλι στους γνωστούς σχηματισμούς αλλά κι αυτό είναι ένα σημείο.

4. Η κυβέρνηση έχασε μεγάλο μέρος των δυνάμεών της αλλά και αρκετοί από αυτούς που ξαναψήφισαν ΝΔ το έκαναν με κρύα καρδιά. Αυτός ο κόσμος αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι έχει τάση φυγής, βλέποντας και το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει.

5. Η διαχείρηση της νίκης από το ΠΑΣΟΚ είναι ένα θέμα. Αν οι τόνοι μείνουν χαμηλοί όπως έκανε ο πρόεδρός του έχει ελπίδες επανόδου. Αν υπάρξουν κορώνες αυτοδυναμίας (βλ. Βενιζέλος) τότε προβληματισμός θα υπάρξει στην πλευρά των μετριοπαθών κεντρώων που συνήθως βγάζουν κυβέρνηση.

6. Όσο δεν υπάρχει καμμιά πολιτική για τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια, χωρίς ρατσισμό αλλά με αποφασιστικότητα, τόσο ο ΛΑΟΣ θα ανεβαίνει. Ίσως σε εθνικές εκλογές να πέσει λίγο αλλά έχει πλέον μια δυναμική και όσο το διαχειρίζεται με ηρεμία χωρίς ιδιαίτερες ρατσιστικές κορώνες, τόσο θα συγκρατεί δυνάμεις και θα ανεβαίνει.

7. Το ΚΚΕ δείχνει τάσεις σταθερότητας σε ένα άκρως αντικομμουνιστικό περιβάλλον πανευρωπαΐκά. Όσο όμως δεν αλλάζει το λόγο του ως προς το ύφος, τόσο θα δυσκολεύεται να κάνει άλματα. Όσο κι αν το αρνούνται στον Περισσό το στυλ και το ύφος μιας κουβέντας παίζει ρόλο ειδικά σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει ψυχρό πόλεμο και Σοβ. Ένωση... Η ιστορία ενός κόμματος δεν αρκεί για να τραβά νέα πρόσωπα. Χρειάζεται παρόν που να γίνεται ταυτόχρονα και κατανοητό.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος. Δεν κατάφερε να κεφαλοποιήσει ούτε μισό τοις εκατό από τους πρόσκαιρους υποστηρικτές του μετά το φαινόμενο Τσίπρα και τους αγώνες για το άρθρο 16 και τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Αυτή η θολούρα που εκπέμπει ο λόγος του, οι άπειρες συνιστώσες με τις διαφορετικές απόψεις, τελικά απέτρεψαν αρκετούς από την κάλπη του.

9. Για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ εκτιμώ ότι σε εθνικές εκλογές δεν θα αντέξουν. Κάποιο ποσοστό ήταν ψήφος διαμαρτυρίας που δυνητικά θα επιστρέψει στις στρούγγες.

Υ.Γ. Έχω φίλους νέους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο που στρέφονται στο ΛΑΟΣ. Ας το δουν αυτό όλοι οι υπόλοιποι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: