ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ...


Όλοι οι λαοί μαθαίνουν για τον ηρωισμό των προγόνων τους από τα σχολικά εγχειρίδια ως επί το πλείστον. Σε όλους τους λαούς οι αγώνες και οι πόλεμοι με άλλους λαούς είναι αμυντικοί πόλεμοι ή πόλεμοι ενάντια σε κατακτητές. Ποτέ δεν συναντάς επιθετικούς ή επεκτατικούς πολέμους. Σε περίπτωση επίθεσης ο κάθε λαός ονομάζει «επιδιόρθωση της αδικίας» ή «εξάπλωση του πολιτισμού» ή «αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κακού και εκρίζωση αυτών» αυτές τις ενέργειες.
Η 25η Μαρτίου συμβολίζει την εξέγερση ενός τμήματος του Ελληνικού Λαού εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την βοήθεια πολλών Φιλελλήνων αλλά και τη στήριξη των Ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων. Αυτές βέβαια στην αρχή δεν ήταν και τόσο ένθερμοι υποστηρικτές της εξέγερσης αλλά τελικά τα συμφέροντά τους στο διαμελισμό της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τους έστρεψαν στη βοήθεια προς την Ελλάδα και τους εξεγερμένους Έλληνες που 6 χρόνια μετά την επανάσταση (1827) βρίσκονταν ακόμη στην αρχή και με άμεσο κίνδυνο ήττας.
Έτσι λοιπόν με την συνδρομή των τριών μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ναβαρίνο έγινε η γνωστή ναυμαχία που οδήγησε στην απαρχή της νίκης ενάντια στους Οθωμανούς.
Μια πορεία που ολοκληρώθηκε το 1912 με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αφού είχε προηγηθεί και μια οδυνηρή ήττα από τους Τούρκους το 1897 που είχε οδηγήσει και στην πτώχευση του νέου Ελληνικού Κράτους. Για αυτό το γεγονός σπάνια ακούει κανείς.
Επίσης δεν έμαθα στο σχολείο, ότι όταν πλέον το νέο Ελληνικό κράτος έγινε πραγματικότητα τα ελληνικά κόμματα αντιστοιχούσαν στις τρεις προστάτιδες δυνάμεις: Φιλογαλλικό, φιλοαγγλικό, φιλορωσσικό. Ακόμη δεν μας λένε ότι αυτοί μας επέβαλαν τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα με όλες του τις παραφυάδες μέχρι τον νεώτερο Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ.
Βλέπετε εμείς είμαστε και τότε ανίκανοι να κυβερνηθούμε μόνοι μας. Άλλωστε πόσο προβάλλεται ότι ο θρυλικός Γέρος του Μοριά ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε από τους υπολοίπους Έλληνες στη διαμάχη για τη νομή της εξουσίας;
Αλήθεια πόσες φορές έχετε ακούσει για τον ηρωικό Γρηγόριο τον Ε’ που σφαγιάσθηκε στην ωραία Πύλη από τους Οθωμανούς; Σας έχουν πει όμως ότι το Φανάρι και ο Πατριάρχης αφόρισε την Επανάσταση των Ελλήνων; Και ακόμη και αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε για λόγους τακτικής, πόσο γνωστό είναι;
Στην προσπάθεια μίξης των εθνικών αγώνων με την θρησκεία εφευρέθηκε και ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ταυτόχρονα με την εθνική επέτειο. Ήταν όμως η στάση της Εκκλησίας τόσο πολύ στο πλευρό των επαναστατών; Με λαμπρές εξαιρέσεις (Παπαφλέσσας, Αθανάσιος Διάκος, Π.Π.Γερμανός κα) δυστυχώς όχι. Συνήθως η επίσημη εκκλησία έπαιρνε αρνητική στάση στην Επανάσταση μιας και φοβόταν ότι μπορεί να έχανε τα προνόμια που οι Τούρκοι της παρείχαν…
Πόσες φορές έχετε διαβάσει ότι ο δανεισμός της Ελλάδας άρχισε αμέσως με την ίδρυση του κράτους, ενώ τα πρώτα δάνεια της Νεώτερης Ιστορίας αποπληρώθηκαν ολοσχερώς πριν από 15 περίπου χρόνια;
Ας πάμε τώρα στους γείτονες: Τι μαθαίνουν αλήθεια οι μικροί μαθητές στην Τουρκία; Τι σύμπτωση!!!
Οι Έλληνες, οι «απέναντι» είναι λοιπόν για τα τουρκικά βιβλία οι κακοί γείτονες που επιβουλεύονταν την ύπαρξη του έθνους τους και την υπόσταση του κράτους τους.
Ναι, όπως εμείς φωνάζουμε για την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εκείνοι φωνάζουν για την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης εστιάζουν στον Ελληνικό Μεγαλοϊδεατισμό με την Μικρασιατική εκστρατεία που οδήγησε στην Καταστροφή της Σμύρνης και το προσφυγικό κύμα στην Ελλάδα. Αλήθεια που μας λένε εμάς εδώ ότι από ένα σημείο και μετά η εκστρατεία ξέφυγε και από «αμυντική» υπέρ των Ελληνικών πόλεων έγινε επεκτατική κατά των καθαρά τούρκικων πληθυσμών;
Μιλάμε για την Κύπρο. Ποιος αλήθεια άνοιξε την Κερκόπορτα στους Τούρκους για την εισβολή; Είχε κανένα ρόλο η Χούντα του Ιωαννίδη με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου;
Στα Τουρκικά βιβλία οι Έλληνες είναι πάντα επιτιθέμενοι, όπως και στα Ελληνικά οι Τούρκοι είναι οι κακοί!
Το θέμα είναι ότι ο ανταγωνισμός αυτός που καλλιεργείται πολύ καλά από τους εθνικιστές και «ψευτοπατριώτες» και των δύο πλευρών, οδηγεί μονίμως σε αυξανόμενους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, καθιστώντας την Ελλάδα 1η πανευρωπαϊκά σε δαπάνες για εξοπλισμούς, και την Τουρκία 4η Παγκοσμίως με την Ελλάδα να ακολουθεί από κοντά.
Τώρα πια οι δύο χώρες είναι «ανεξάρτητες» αλλά υποχείρια και πάλι στις δυνάμεις που τους δανείζουν για να αγοράζουν βασικά στρατιωτικό υλικό.
Στην Τουρκία πλέον το κοσμικό κράτος με φιλοδυτική κατεύθυνση του Κεμάλ Ατατούρκ, μειώνει την επιρροή του. Οι Μουσουλμάνοι διεκδικούν ισχυρή εκπροσώπηση και η θρησκεία ξαναμπαίνει ισχυρά στο παιχνίδι. Μέχρι τώρα πολλές φορές και δια των όπλων (δικτατορίες) οι Κεμαλικοί προσπαθούσαν να φέρουν την Τουρκία στον «ορθό δρόμο», μη θέλοντας να δεχτούν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε άλλη κατεύθυνση.
Ακόμη και το καπέλο είχε επιστρατεύσει ο Κεμάλ για να εκσυγχρονίσει την τουρκική κοινωνία, λέγοντας ότι το φέσι είναι Ελληνικό άρα «κακό»…
Όμως φέσι φορούσαν και οι δύο λαοί, άσχετα αν οι Έλληνες το έβγαλαν από το κεφάλι τους εδώ και πολλά χρόνια και το φόρεσαν για τα καλά στον προϋπολογισμό του κράτους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: