ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Αδέσμευτη δημοσιογραφία...

Μια από τις μεγαλύτερες μπαρούφες των τελευταίων τουλάχιστον 50 χρόνων είναι η έννοια της "αδέσμευτης δημοσιογραφίας".
Με την εισβολή της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989 επί οικουμενικής κυβέρνησης το τοπίο έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο. Συμφέροντα κάθε λογής ανέλαβαν την διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Εμείς όλοι σαν να βλέπαμε εξωγήινους στραφήκαμε αμέσως προς την "ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση". Αν εξαιρέσω μερικά φωτεινά παραδείγματα των πρώτων χρόνων, όλα τα άλλα δείχνουν ποιά είναι η αδέσμευτη φωνή.
MEGA: Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος
ANT1: Όμιλος Κυριακού
ΣΚΑΙ: Αλαφούζος
STAR: Βαρδινογιάννης
ALPHA: Κοντομηνάς
και όλοι αυτοί συν κάμποσους άλλους έχουν κι από ένα δυό ραδιόφωνα, δυό εφημερίδες (ζεύγος Αγγελοπούλου- Ελεύθερος Τύπος) μια πλειάδα περιοδικών (ΠΗΓΑΣΟΣ-Μπόμπολας, ΔΟΛ-Λαμπράκης, ΔΑΦΝΗ-ΝΙΚΗ Κυριακού κλπ...) Κάποιοι άλλοι π.χ. Μπατατούδης (SEVEN) αποχώρησαν νωρίς γιατί αποκαλύφθηκαν νωρίς.
Να μην θυμηθώ τον "μέγα" Κοσκωτά με τη Γραμμή, τον Ολυμπιακό και την τράπεζα Κρήτης.
Μέσα σ'όλα μπαίνουν και οι ποδοσφαιρικές ομάδες ή οι ομάδες του μπάσκετ. Είτε ως άμεση ιδιοκτησία, είτε ως μεγάλοι χορηγοί, οι εταιρείες κάνουν κουμάντο.
Μερικές φορές απορούμε πως εξαφανίζονται πρόσωπα από την επικαιρότητα εν μία νυκτί.
Αν τώρα το σκεφτούμε καλύτερα θα δώσουμε την απάντηση.
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι όλοι αυτοί προσπαθούν να επέμβουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε για να έχουν δουλειές με το δημόσιο (αναθέσεις συμβάσεων και έργων) είτε με τη λεγόμενη κρατική διαφήμηση, είτε μερικές φορές και με ωμούς εκβιασμούς.
Κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι επίσης που το παίζουν ανεξάρτητες φωνές και κάνουν κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις,(ραδιόφωνα, εφημερίδες κ.ά) είναι φανερό που αποβλέπουν. Άλλωστε το πρώτο που αναζητούν είναι μερίδιο από την πίτα της κρατικής διαφήμησης. Μου θυμίζει την καραμέλλα όλων των πολιτικών περί μεγάλων αμοιβών των βουλευτών. Όταν τους θίγουν το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, αυτοί τί λένε;
"Ο βουλευτής πρέπει να'χει μεγάλη αμοιβή για να μην υποκύπτει στα μεγάλα συμφέροντα και τις πιέσεις, να' ναι ανεξάρτητος!!!" Αλήθεια ξέρετε πολλούς από τους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων που δεν έχουν χορηγούς μεγάλους επιχειρηματίες; και αλήθεια τί ζητάνε οι μεγάλοι (και μικρότεροι) επιχειρηματίες από την στήριξη των υποψήφιων βουλευτών;
Επειδή έχω στο μυαλό μου και κάποιους που θεωρώ πολύ ηθικά στοιχεία δεν μιλάω για όλους.
Τα ίδια πάντως απαντούν και οι "ανεξάρτητοι" δικαστές και φυσικά τα ίδια λένε και οι "ανεξάρτητοι" δημοσιογράφοι.
Το τελικό συμπέρασμα είναι να προσπαθούμε,όσο αυτό είναι εύκολο, να βλέπουμε πίσω από το δέντρο που όλοι αυτοί μας δείχνουν και να μην τρώμε εύκολα την εκδοχή που μας παρουσιάζουν. Ας αρχίσουμε πάλι να σκεφτόμαστε περισσότερο όπως παλιότερα όταν δεν ήταν αλήθεια ότι έλεγε η τηλεόραση, η εφημερίδα, το κόμμα ή το ραδιόφωνο.
Και για να πάω και λίγο στο αθλητικό που πάντα μου αρέσει, τί έγιναν όλοι αυτοί οι κωλοτούμπες που έκαιγαν το Μάρτιο στα παράθυρα την "γερασμένη, ανίκανη, τελειωμένη κλπ" εθνική ομάδα και τώρα γράφουν για το "έπος της Κωνσταντινούπολης και την κατάκτηση από τους έλληνες της βασιλεύουσας;;;" Προσέξτε λίγο και θα βρείτε πολλούς τέτοιους σε πολλά θέματα. Ρίξτε τους ένα ξεροκόμματο και θα ορμήξουν να το φάνε δοξάζοντας το αφεντικό τους.
Βάλτε στην άκρη όλους αυτούς! Επιλέξτε τους ηθικότερους, και υπάρχουν αρκετοί, πιστέψτε με. Αυτούς που δεν προκαλούν, που έχουν σεβασμό, που δεν τσιρίζουν, που κοιτούν τον συνομιλητή τους στα μάτια...
Γυρίστε την πλάτη στα κοράκια και τα αρπακτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: