ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Το μεγάλο πρόβλημα των νέων γενεών-Ασφαλιστικό

Σήμερα Τετάρτη 10 Οκτωβρίου θα αρχίσω όπως και χθες. Το όνομα Γιάννης Μαρίνος (οικονομικός δημοσιογράφος-πρωην διευθυντής του οικονομικού ταχυδρόμου, εντύπου της δεκαετίας του '80) μου ήταν ιδιαιτέρως αντιπαθές. Κι αυτό γιατί έφηβος την δεκαετία του '80 διάβαζα τις αναλύσεις του στα οικονομικά από τις στήλες του εντύπου που ο πατέρας μου έφερνε σχεδόν κάθε εβδομάδα στο σπίτι. Η εμμονή του τότε στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και η επιθετική προσέγγισή του προς οτιδήποτε σοσιαλιστικό (και ιδιαίτερα τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ της αλλαγής προς ανακούφιση των ασθενεστέρων) μου προκαλούσε απέχθεια.
Εχθές έτυχε να τον δω στη ΝΕΤ σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, που απ' ότι φαίνεται ανοίγει σύντομα και πάλι. Έκπληκτος σχεδόν άκουσα για τις 150 ειδικότητες των βαρέων και ανθυγειινών επαγγελμάτων και τα 500 περίπου επαγγέλματα που δικαιούνται τα επιδόματα και την πρόωρη σύνταξη. Ήξερα για κάποια τρελλά αλλά όχι για τις "ράπτριες συγκεκριμένου υποκαταστήματος του ΙΚΑ, ή τους κομμωτές (sorry Νίκο και Νάσο) κ.α.
Η πιο καλή πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν η σύνταξη να είναι ανάλογη των εισφορών όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες που έχουν σοβαρά κοινωνικά συστήματα. Εδώ στο ΙΚΑ παίρνεις σύνταξη με 4500 ένσημα, δηλαδή λιγότερο από 15 χρόνια ασφάλισης. Για σκεφτείτε... Κολλούν ένσημα για 15 χρόνια, παίρνουν μαύρα τα υπόλοιπα και παρ'όλα αυτά παίρνουν σύνταξη. Όλοι αυτοί (περίπου τα 2/3 του ΙΚΑ) μετά παίρνουν και το ΕΚΑΣ και ούτε λίγο ούτε πολύ φωνάζουν για το χαμηλό ύψος των συντάξεων.
Δεν ξεχνώ να επισημάνω ότι το πρόβλημα των ταμείων οφείλεται και σε μεγάλο μέρος στην κακοδιαχείρηση, στην αλόγιστη ενοποίηση ταμείων που έστελνε στη χρεοκοπία υγιή ταμεία όπως το ΝΑΤ, στα γνωστά ομόλογα και την κακή αξιοποίηση της περιουσίας του κάθε ταμείου. Και βέβαια πρώτα απ'όλα στην εισφοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών που πάντα θα γίνει μια ρύθμιση των οφειλών να τους χαρίσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ, όταν εγώ για να απασχολώ μία κοπέλλα στο ιατρείο εξετάζω από χίλιες μεριές το κόστος, το ΙΚΑ, την απόδοση και το τελικό όφελος.
Όλα αυτά πρέπει πλέον να τα πούμε ανοιχτά και να τα καταλάβουμε όλοι. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και θα υπάρξει πρόβλημα για όλους εμάς γύρω στα 40... Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα...
Θα υπάρξει συνέχεια για το κοινωνικό κράτος, την ασφάλιση και την ανταποδοτικότητα του συστήματος. Τα σχόλιά σας ευπρόσδεκτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: