ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΕΙΔΑ ΤΑ ...ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ….
Για άλλη μια φορά, μαζόχας βλέπετε, παρακολούθησα μέχρι τέλους τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Άκουσα αναλύσεις επί αναλύσεων (χαρά στο κουράγιο μου) διάβασα σχόλια και άρθρα σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης…


ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Αρχίζω με το κυβερνών κόμμα: Στον πρώτο γύρο έκανε την πάπια. Νίκησε λέγαν σε δύσκολες συνθήκες, πάντα στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει φθορά της κυβέρνησης, άρα το ΠΑΣΟΚ νομιμοποιήθηκε να συνεχίσει την πολιτική του.
Πονηρά σκεπτόμενοι επειδή έβλεπαν να χάνουν μεγάλο αριθμό περιφερειών το γύρισαν στο «αυτοδιοικητικό της ψήφου» για το 2ο γύρο. Κινδύνευαν να χάσουν 6-7 περιφέρειες (μεταξύ των οποίων η Αττική), ενώ διαφαινόταν πιθανή ήττα (έστω οριακά) στους 3 μεγάλους Δήμους αλλά και στην Πάτρα (από πρώην ΠΑΣΟΚο είναι αλήθεια).


Ξαφνικά μετά το 2ο γύρο, ήταν όλοι τους μες τη καλή χαρά. Λες και τον Καμίνη και τον Μπουτάρη τον εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ μόνο, ή τις περιφέρειες τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ μόνο του. Κέρδισε την Πελοπόννησο; Κέρδισε την Αττική, όταν ο πρώτος γύρος του έδωσε 24%; Ας μη γελιόμαστε. Ήταν αναμενόμενο. Όταν κερδίζουν, κερδίζει το κόμμα, όταν χάνουν χάνει ο υποψήφιος.


Η ΝΔ
Κάτι τέτοιο έγινε στη ΝΔ. Ούτε λίγο ούτε πολύ μετά τον πρώτο γύρο, μας είπαν ότι η ΝΔ είναι κυβέρνηση εν αναμονή… Μετά το 2ο μας είπαν ότι στον 1ο γύρο, κέρδισαν σε 33 νομούς. Όπως τους βολεύει δηλαδή. Για τις μετά από 24 χρόνια ήττες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν άκουσα τίποτα. Για τα προσωπικά στοιχήματα του προέδρου Σαμαρά (Δράκος στην Πελοπόννησο και Κικίλιας στην Αθήνα) μούγκα στη στρούγκα. Για το Βατερλώ γαλάζιων βουλευτών και μεγαλοσυνδικαλιστών στους Δήμους τα ίδια (Γκιουλέκας, Βαρβιτσιώτης, Κοκκινούλης, Νασίκας κα)Κανείς από τους δύο δεν κατάλαβε ότι ο κόσμος μαύρισε τους κομματικούς παντού. Προτίμησε αυτούς που είχαν έναν αέρα ανεξαρτησίας. Αυτούς που συσπείρωσαν γύρω τους ευρύτερες δυνάμεις. Πολλές φορές ετερόκλητες αλλά όχι μονοκομματικές.Το ΚΚΕ είναι το μόνο που είδε αύξηση ψήφων, έχοντας βάλει εξ’ αρχής θέμα πολιτικού μηνύματος. Άρα επιβραβεύτηκε. Η υπόλοιπη αριστερά σε 3 κομμάτια μετράει κέρδη (Δημ. Αριστερά) και ζημίες (ΣΥΡΙΖΑ, Αλαβάνος).Ο ΛΑΟΣ έχασε καθαρά! Πλήρωσε ίσως το ΝΑΙ στο μνημόνιο, αλλά και την τσιρίδα του βασικού υποψηφίου κου Γεωργιάδη. Βέβαια βγήκαν να πουν ότι στον Πειραιά πήραν 18% (Μαντούβαλος) λες και όλοι αυτοί είναι δικοί του ψήφοι… Τι άλλο θα ακούσουμε…Είναι γεγονός πως ο ΛΑΟΣ ακροβατεί πλέον μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με πολλά εσωτερικά προβλήματα (Βορίδης, Βελόπουλος, Γεωργιάδης κλπ).Ανεξάρτητοι συνδυασμοί (πχ Αμυράς στην Αθήνα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφέρειες) ήταν οι πραγματικοί νικητές. Όπως δικαιούνται να χαίρονται οι Χρυσαυγίτες της Αθήνας με 5,5 % περίπου.


Όλα αυτά όμως σκιάζονται από την τρομερά μεγάλη αποχή που στο 2ο γύρο (και λόγω της στάσης του ΚΚΕ) έφτασε κατά τόπους το 60%! Ποτέ δεν συμφωνούσα με αυτούς που θεωρούσαν όλη την αποχή ως συνειδητή αντισυστημική ψήφο. Ένα όμως μεγάλο ποσοστό, φωνάζει ότι «όλοι είναι ίδιοι», ή ότι «άστους να χτυπιούνται, εγώ απέχω».
Παρόλα αυτά θεωρώ ότι σε βουλευτικές εκλογές πάλι ένα τμήμα αυτών θα επιστρέψει στις κάλπες και συνήθως στα κόμματα εξουσίας. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές αυτό. Ποιος όμως μπορεί να αγνοήσει ότι 2.500.000 πολίτες δεν πήγαν καν να ψηφίσουν αυτή τη φορά και ότι κάποιοι εκλέχτηκαν από περίπου το 20% του εκλογικού σώματος της Περιφέρειάς τους ή του Δήμου τους;;;Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις νίκες των Καμίνη, Μπουτάρη γιατί έδωσαν πολλαπλά μηνύματα.
Απέδειξαν ότι οι κοινωνίες δεν είναι πρόβατα ή καλύτερα ποίμνιο (και ο νοών νοείτω). Απέδειξαν ότι όταν αισθάνονται ελεύθερες από κομματικούς εναγκαλισμούς θεωρούν καλύτερη την επιλογή τους.
Την ουσία θα την κρίνουν οι πολίτες σε 4 χρόνια. Μακάρι πάντως να έρθει η μέρα που να εκλέγονται οι καλύτεροι άσχετα από κομματικές στηρίξεις και υποδείξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: