ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1919-1996


ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΣΧΥΕΙ

Είναι αλήθεια ότι ένα πράγμα ισχύει σίγουρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου!

΄Η είχε φίλους ή εχθρούς! Δεν υπήρχε κανείς αδιάφορος απέναντί του!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο «Αντρέας» για τους φίλους, ο «Παπατζής» για τους εχθρούς του! Ίσως ακόμη είναι νωρίς για την ιστορία να κρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως μερικά πράγματα του τα αναγνωρίζουν ακόμη και οι πιο φανατικοί εχθροί του!

Η ΑΛΛΑΓΗ...

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981 στην εξουσία εξαλείφθηκε ένα άρρωστο κλίμα που βασάνιζε την Ελλάδα από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ο κάθε άνθρωπος όσο φτωχός κι αν ήταν, όποια ιδεολογία και αν είχε, μπόρεσε πλέον να εκφραστεί ελεύθερα, να αγοράζει φανερά την εφημερίδα του, να μιλήσει ανοιχτά.

Πολύ μεγάλο τμήμα του λαού απέκτησε υπόσταση!

Αναγνωρίστηκε ο αγώνας του λαού με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης με όποια προβλήματα και αν ακολούθησαν την πράξη αυτή. (αρκετοί βαφτίστηκαν αντιστασιακοί σε μια νύχτα και πήραν σύνταξη αντιστασιακού).

Οι Έλληνες Αγρότες απέκτησαν μια μικρή μεν αλλά για πρώτη φορά σύνταξη!

Θεσμοθετήθηκε στους μισθούς και τις συντάξεις η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ)

Δημοκρατικοί θεσμοί καθιερώθηκαν παντού.

Ασκήθηκε μια σχετικά ισχυρή εξωτερική πολιτική, όσο κι αν υπήρξαν μεγάλες υποχωρήσεις στις εξαγγελίες της «Αλλαγής». Ας θυμηθούμε το επεισόδιο με το Σισμίκ το Μάρτη του 1987, την πρωτοβουλία των 6, τις σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο κλπ.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ...

Ο Αντρέας Παπανδρέου, όσο κι αν κάποιοι διαφωνούν με αυτό, γκρέμισε με την προσωπική του ζωή το πολίτικαλ κορεκτ (political correct) του δημοσίου προσώπου.

Έπινε ουίσκι, χόρευε σε γιορτές και είχε εξωσυζυγικές σχέσεις χωρίς να κρύβεται ιδιαίτερα.

Πολλά μπορούν να πουν οι πολέμιοί του. Αύξηση δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων, προβληματικές επιχειρήσεις που γιγάντωσαν το δημόσιο, σκάνδαλα και μίζες πρωτοφανή για το δημόσιο βίο, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων κλπ.

Η πλάκα είναι όμως, πως όλοι οι αντίθετοι ιδεολογικά πολιτικοί προσπάθησαν αργότερα να τον αντιγράψουν σε πολλά και μάλιστα τον εξύμνησαν και τον εξυμνούν ακόμη και σήμερα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο Αντρέας Παπανδρέου κατάφερε ακόμη και την πλήρη ανατροπή! Μετά από μια ήττα και παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο, επέστρεψε νικητής σε μόλις 3 ½ χρόνια και με σοβαρά κλονισμένη υγεία.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου που έφυγε στις 23 Ιουνίου 1996 εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη συγκέντρωση που έζησε ο τόπος, μόνο που εκείνος δεν μπόρεσε να τη δει…


Δεν υπάρχουν σχόλια: