ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δεκέμβριος δεν "πάει" αυτή την πόλη...


Σίγουρα αν ρωτήσω έναν 25χρονο τί του φέρνει στο μυαλό η λέξη "Δεκεμβριανά" είμαι βέβαιος ότι θα αρχίσει να μου μιλάει για τον Αλέξη και τα επεισόδεια που σημάδεψαν το θάνατό του πέρισυ τέτοια εποχή... Ίσως να μου πει και για τα φετινά επεισόδια...

Πρέπει όμως να θυμίσω ότι και πριν 65 χρόνια στην απελευθερωμένη πλέον Ελλάδα συνέβησαν στην Αθήνα, τα τραγικότερα γεγονότα που καθόρισαν και τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα. Τα "Δεκεμβριανά του 1944".

Μετά την απελευθέρωση συστάθηκε μια κυβέρνηση υπό τον Γ.Παπανδρέου τύπου "εθνικής ενότητος". Πολύ σύντομα οι υποσχέσεις που είχαν παρασχεθεί από την πολιτική ηγεσία προς τις δυνάμεις του ΕΑΜ απεδείχθησαν μόνο υποσχέσεις, με αποτέλεσμα την αποχώρηση από την κυβέρνηση των ΕΑΜικών υπουργών και την κύρηξη εκ μέρους τους Γενικής απεργίας για τις 3 Δεκεμβρίου 1944.

Η κυβέρνηση και οι Άγγλοι που είχαν αναλάβει την υλοποίηση της συμφωνίας για κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" απαίτησαν με κάθε τρόπο την αναστολή των κινητοποιήσεων με την απειλή και των όπλων. Πράγμα που δυστυχώς έγινε, με αποτέλεσμα την πρώτη μέρα του συλλαλητηρίου να υπάρξουν 21 νεκροί από την πλευρά των διαδηλωτών.

Την επομένη, ημέρα κηδέίας των θυμάτων η οργή ξεχείλιζε. Νέες συγκρούσεις ακολούθησαν με πολύ περισσότερους νεκρούς και τραυματίες.

Μία γενικευμένη σύρραξη είχε πλέον αρχίσει.

Η μάχη κράτησε πάνω από ένα μήνα και χρειάστηκε η παρουσία του ίδιου του Τσώρτσιλ στην Αθήνα για να πάρουν τα πάνω τους τα αγγλο-κυβερνητικά στρατεύματα και κάτω από την καθοδήγηση του Άγγλου στρατηγού Σκόμπι να υποτάξουν και απομακρύνουν από τις γειτονιές της Αθήνας, τις ΕΑΜικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε υπό το βάρος των νεκρών και των αμίληκτων συγκρούσεων, καθώς και την πλήρη αγνόησή του από τον Αγγλικό παράγοντα, που ανέλαβε εξ'ολοκλήρου το συντονισμό των δυνάμεων, και που τελικά οδήγησε στην επικράτηση των αγγλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Στην σύγκρουση αυτή ερωτηματικά προκάλεσε η στάση της επίσημης ηγεσίας του ΕΑΜ να μην ζητήσει ενίσχυση από τον ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη στέλνοντάς τον ταυτόχρονα σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του ΕΔΕΣ (αντάρτικη οργάνωση προσκείμενη στους Άγγλους) στην Ήπειρο!

Επίσης πρέπει να ανφερθεί και το γεγονός της αποχώρησης των ηττημένων τμημάτων από την Αθήνα με πορεία προς τη Βοιωτία αφού πρώτα έγιναν πολλές συλλήψεις ομήρων πολιτών προς προστασία τους από κυβερνητικές επιθέσεις και επιδρομές αεροπλάνων. Παρά τον αντικειμενικό σκοπό της προστασίας των αποχωρούντων υπάρχουν πολλές αναφορές για κακομεταχείρηση των ομήρων κάποιοι εκ των οποίων πέθαναν στη διάρκεια της υποχρεωτικής αυτής πορείας. Μεταξύ των ομήρων σύμφωνα με αφηγήσεις περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά...

Με αυτό το τελευταίο, δεν προσπαθώ επ'ουδενί να συμψηφίσω ευθύνες και ενέργειες, όμως οφείλω να ανφέρω και αυτή την πραγματικότητα. Άλλωστε οι ευθύνες και τα εγκλήματα της Αγγλοκυβερνητικής πλευράς είναι δεδομένα μιας και μόνο η πλήρης ανάμειξη των Άγγλων στη διαμάχη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: