ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΠΑΙΔΕΙΑ;;; ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!


Με αφορμή ένα περιστατικό του οποίου έγινα μάρτυρας στο δρόμο σκέφτομαι κάποια πράγματα...

Κυριακή πρωί επάνω σε πεζοδρόμιο δίπλα από εκκλησία είναι παρκαρισμένα 3-4 μικρά μηχανάκια και κάμποσα αυτοκίνητα. Το ένα αυτοκίνητο μάρκας SAAB (έχει τη σημασία του) κάνει ελιγμούς να κατέβει στο δρόμο και ρίχνει κάτω ένα μηχανάκι του οποίου σπάνε όλα τα φανάρια. Ο μεσήλικας οδηγός βγαίνει, σηκώνει το μηχανάκι και βάζει μπρος. Ετοιμάζεται να φύγει όταν τον σταματάω ρωτώντας τον πολύ ευγενικά αν θα ήταν πιο σωστό να αφήσει ένα χαρτί με τα στοιχεία του στο μηχανάκι. Αφού αρχικά ξαφνιάστηκε και πήγε να αρνηθεί, μετά ψέλλισε ότι δεν έγινε τίποτα στο μηχανάκι και στην παρατήρησή μου ότι κάτι έσπασε, μ΄'ονο που δεν με έβρισε και έφυγε.

Η ρουφιανιά για μένα είναι το χειρότερό μου, αλλά τον τύπο τον έδωσα στεγνά και στο 100 και στον ιδιοκτήτη της μηχανής αφήνοντας ένα χαρτί γιατί το θράσος και ο ωχαδερφισμός είναι πολύ χειρότερο απ' όλα. Άλλωστε νομίζω ότι κανείς δεν θα'θελε να ήταν στη θέση του κατόχου της μηχανής και από 50-60 άτομα που ήταν μπροστά (εκκλησία δίπλα,κυριακή των Βαίων) κανείς να μην συγκινηθεί...

Για να πω την αλήθεια μόνο ένας ακόμη έκανε κίνηση να μιλήσει. Όλοι οι υπόλοιποι κοιτούσαν αμέριμνοι. Η αδιαφορία για τον δίπλα σε όλο της το μεγαλείο. Το saab πάντως το έχουμε....

Τον τελευταίο χρόνο και λόγω του μικρού κινούμαι με καρότσι στα πεζοδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γολγοθάς να προσπαθείς να κινηθείς με καρότσι στα πεζοδρόμια της αθήνας τα οποία είναι καθαρά και αποκλειστικά χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το τί έχω δει αυτά τα δύο χρόνια δεν περιγράφεται. Και επειδή όλοι έχουμε συμβιβαστεί και δεν αντιδράμε η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Άρχισα δειλά δειλά να κολλάω στα παρμπρίζ και στα τζάμια αυτοκόλλητα από τους streetpanthers με το σλόγκαν "είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω" . Εκτός του κινδύνου να έρθεις στα χέρια με κάποιους θερμόαιμους ιδιοκτήτες Ι.Χ. υπάρχει και η διαπίστωση ότι καμμιά βελτίωση δεν έχει επέλθει, κάποιοι δε είναι κατ' εξακολούθηση "γάιδαροι". Και μιλάω μόνο για διαβάσεις για ανάπηρους και καρότσια και εξώφθαλμα περιστατικά επάνω σε στενά πεζοδρόμια. Σκεφτείτε στα υπόλοιπα.

Η κατάληξή μου έχει ένα αποτέλεσμα τελικά. Όλα είναι θέμα παιδείας. Και δυστυχώς οι έλληνες που από την αρχαιότητα μάθαιναν την ευγένεια και την ευπρέπεια της ψυχής πρωτίστως, έχουν καταντήσει αδιάφοροι, ωχαδερφιστές, ξενοφοβικοί(να μην πω ρατσιστές), άγριοι, αφιλόξενεοι, καυγατζήδες και ειδικά με το αυτοκίνητο χυδαίοι και επικίνδυνοι.

Με τσαμπουκά και αγριάδα προέκταση των ίππων του τετράτροχου θεού τους, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους, των παιδιών τους και φυσικά των άλλων που στο τέλος τέλος δεν φταίνε και σε τίποτα.

Εγκαταλείπουν θύματα στις ρόδες τους γιατί ποτέ δεν έχουν μάθει να ανλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους. Όταν πάνε να ζητήσουν δουλέιά το μόνο που τους νοιάζει είναι τα δικαιώματά τους και οι απολαβές τους. Ευθύνες δεν θέλει κανείς και ποτέ...

Είναι τραγικές διαπιστώσεις αυτές για μια κοινωνία. Και είναι φοβερό να επιλέγεις να είσαι ο "μα...ας" της κοινωνίας. Να μην κάνεις κομπίνες, να μην κοροιδεύεις, να είσαι εντάξει απέναντι σε συνεργάτες, να πιστεύεις σε φίλους, σε οικογένεια, σε αρχές και αξίες.

Είναι πολύ δύσκολος δρόμος για να τον περπατήσεις στην σύγχρονη Ελλάδα αυτός. Όμως - μια και οι μέρες το επιβάλλουν λόγω Μ. Εβδομάδας- μετά το γολγοθά και τη σταύρωση, πάντα ακολουθεί η Ανάσταση.

Εύχομαι και ελπίζω ο καθένας μας να βρεί τη δική του με όποια σημασία της δίνει...

2 σχόλια:

Dreamer & the full moon είπε...

φιλε Τραπ πολυ καλα επραξες... Εδω εχουμε μπερδεψει τις ενοιες. Το να δωσεις πληροφορια για ενα τελεσθεν αδικημα δεν ειναι ρουφιανια,ειναι πραξη ευσυνηδειτου πολιτη, σε μια δημοκρατια... Η ανοχη της αδικιας ειναι αυτη που διαβρωνει την κοινωνια μας.
Οσο για τα δικαιωματα των πεζων σε μια τοσο αφιλοξενη πολη,ενα μονο θα πω,
"Λευτερια στα Πεζοδρομια"

Αν θες ριξε μια ματια στο blog μου στα ποστ με τιτλο Think, ετσι για να δεις πως αντιλαμβανονται την εκπαιδευση και σωστη οδηγικη αγωγη, σε καποιες ποιο προοδευμενες κοινωνιες...

Καλη Ανασταση

Γ.Β

Dreamer & the full moon είπε...

ΥΓ sorry για τα εκ παραδρομης λαθη...