ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Εχουν μαζευτεί πολλά που είναι άξια σχολιασμού τον τελευταίο καιρό. Ξεκινώ από το "Μακεδονικό". Το απιχνίδι για μένα χάθηκε από τη δεκαετία του '50, όταν κανείς δεξιός πολιτικός δεν είχε αντιδράσει τότε στην ομόσπονδη δημοκρατία της Μακεδονίας του Τίτο. Έπειτα τόσες και τόσες ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τον όρο μακεδονία στα Σκόπια όπου έχουν ανοίξει υποκαταστήματα, επιβεβαιώνοντας ότι το χρήμα δεν έχει πατρίδα και ονόματα. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάνω από το 35-40% των κξένων επενδύσεων στα Σκόπια. Μήπως λοιπόν εθελοτυφλούμε;
Από την άλλη επειδή έχω ζήσει 6 υπέροχα χρόνια στη Θεσσαλονίκη ξέρω από πρώτο χέρι την ευαισθησία των απλών ανθρώπων της Β. Ελλάδας στο θέμα. Αλήθεια πως θα τους αποκαλώ τώρα; ΚατωΜακεδόνες ή ΠαλιοΜακεδόνες; Είναι κωμικό αλλά είναι η πραγματικότητα. Πάντως μετά και τα γεγονότα στο Κόσοβο μόνο ανοιχτές εστίες δεν είναι καλό να υπάρχουν στα Βαλκάνια. Δυστυχώς ο μεγαλύτερος γκαντέμης της χώρας είχε ένα κάποιο δίκιο όταν μιλούσε για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων το 1992. Ας προσέξουμε να μην έχουν ανάλογη τύχη η Θράκη και η Ήπειρος...
Οι Αμερικανοί έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στη Σερβία για την επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι! Καλά! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουν;
Μια χώρα που ανάλογα πως τη συμφέρει γράφει στα παλαιά των υποδημάτων της κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και αποφάσεων του ΟΗΕ (βλέπε Κύπρος), μια χώρα που τραυμάτισε βαριά ψυχή και σώμα του Γιουγκοσλαβικού λαού, έρχεται τώρα να διαμαρτυρηθεί! Νομίζω ότι το πανό που είδα σε διαδήλωση Σέρβων για το Κόσοβο εκφράζει τα αισθήματα όλων των Σέρβων. AMERICA GO FUCK!!
Μιας και ανέφερα την Κύπρο, δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανάδειξη του αριστερού Δημ. Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου με το εκπληκτικό 54%! Τελικά φαίνεται ότι στα δύσκολα μόνο η νηφάλια προσέγγιση μπορεί να δώσει λύση και αυτό μάλλον το καταφέρνουν καλύτερα οι αριστεροί με ή χωρίς εισαγωγικά.
Η Ζαχοπουλιάδα ξαφνικά χάθηκε από τον ορίζοντα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι όλα τα θαύματα διαρκούν το πολύ 40 ημέρες. Αφού το τράβηξαν όσο μπορούσαν το θέμα τα κανάλια τώρα το έθαψαν και πολύ φοβάμαι ότι όπως λέει και ο Λαζόπουλος στο τέλος θα μας πουν ότι ο Ζαχόπουλος ζαλίστηκε και έπεσε από το μπαλκόνι.
Θέλω εδώ και καιρό να ασχοληθώ με ένα θέμα ξεκάρφωτο που όμως απασχολεί πολλά ζευγέρια στις μέρες μας, μιας και η απόκτηση ενός παιδιού έχει γίνει τόσο δύσκολη που πραγματικά θλίβεσαι με τις ιστορίες που ακούς κάθε μέρα. Δεν μιλάω μόνο για τις κατ'επανάληψη αποβολές, που συμβαίνουν στο 60% των ζευγαριών αλλά και στις ανωμαλίες της εγκυμοσύνης, που γίνονται όλο και πιο συχνά και νομίζω ότι αν και κανείς δεν βγαίνει επίσημα να το πεί, πρέπει να έχουν αυξηθεί υπέρογκα τα τελευταία χρόνια.
Δεν ξέρω τί στο διάολο έχει συμβεί . Αν φταίει το περιβάλλον, η διατροφή, το στρες, ο τρόπος ζωής, το τσιγάρο, τα κινητά ή όλα αυτά μαζί, όμως κάτι φταίει που σχεδόν όλοι οι γνωστοί μου (μηδενός ημών εξαιρουμένων) είχαν κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού. Και επειδή ακόμη αποτελεί λίγο ταμπού στην ελλάδα να πεις ότι κάτι στράβωσε, φαντάζομαι ότι αν τα ποσοστά των γνωστών μου ζευγαριών έχουν πάνω κάτω αντίκρυσμα στον γενικό πληθυσμό τότε τουλάχιστον ένα 60% των ζευγαριών αντιμετωπίζει κάποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα.
Αλήθεια οι λαλίστατες σε άλλα και άλλα εφημερίδες δεν έχουν ούτε μια έρευνα ούτε κα΄ποια μελέτη με επίσημα στοιχεία; Βέβαια ποια επίσημα στοιχεία να προκύψουν όταν οι αποξέσεις (τεχνητές διακοπές κύησης) στα ιδιωτικά νοσοκομεία σχεδόν δεν καταγράφονται και είναι μαύρα λεφτά; Και μιλάω για νόμιμα ζευγάρια όχι εκτός γάμου...
Άκουσα με μεγάλη χαρά λοιπόν εχθές ότι προωθείται νέο νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες που πολλές φορές αναρωτιόμουν γιατί είναι τόσο δύσκολη υπόθεση. Μέχρι και κακόβουλες σκέψεις έκανα που έλεγαν ότι τελικά πρέπει να υπάρχουν τα ιδρύματα και γι'αυτό δεν δίνουν τα παιδιά για να έχουν δουλειά και να παίρνουν τις επιχορηγήσεις από το κράτος και τους επιχειρηματίες.
Είμαι πολύ επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα αλλά ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως η παροχή αγάπης και χαράς σε ένα πληγωμένο παιδί πρέπει να είναι πιο απλή υπόθεση.
Μέσα σ'αυτά είχα ασχοληθεί με ένα θέμα αρκετά παλιό που έχει όμως αρκετή σχέση με αυτό το τελευταίο. Στα μέσα του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα του 1947 η ηγεσία του Δημοκρατικού Στρατού ελλάδος και η ηγεσία της Αριστεράς αποφάσισε κάποια παιδιά που δεινοπαθούσαν στα χωριά της ελλάδας να μετακομίσουν στις λαικές δημοκρατίες που τότε είχαν πλέον γίνει ανεξάρτητες δημοκρατίες. Έτσι χώρες όπως η Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κλπ, γέμισαν ελληνόπουλα. Υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις για αυτό το εγχείρημα από την πλευρά της δεξιάς στην Ελλάδα τότε που μιλούσε για γενιτσαρισμό και άλλα γραφικά. Η πιθανή σε λίγες περιπτώσεις "αναγκαστική" παραχώρηση των παιδιών δεν αμαυρώνει την τελική εικόνα που λέει ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά σπούδασαν, έμαθαν τέχνες, έζησαν σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον από αυτό που θα ζούσαν αν έμεναν στην μετεμφυλιοπολεμική ελλάδα, που δεν ήταν ότι το καλύτερο για παιδιά "συμμοριτών και κομμμουνιστών".
Το ότι αυτά τα παιδιά δεν μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα μέχρι το 1981(ΠΑΣΟΚ- Ανδ.Παπανδρέου) δεν τιμά καθόλου μια δημοκρατική χώρα.
Γυρνώντας σ'αυτό που έγραφα όμως περί υιοθεσιών θέλω να τονίσω την σημασία του να ζει ένα παιδί σε καλύτερες συνθήκες με αγάπη και δυνατότητες μόρφωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων. Αλήθεια δεν είναι καλύτερα σε μια οικογένεια από ένα ίδρυμα;
Ας γίνει λοιπόν μια κίνηση από την πολιτεία γενναία αυτή τη φορά! Πολλά παιδιά και πολλοί υποψήφιοι γονείς θα ευγνωμονούν....
Αυτά για σήμερα, έπονται κι άλλα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: