ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

100 ημέρες


Αυτές οι ρημάδες οι μέρες πάντα περνούσαν γρήγορα...Έτσι πέρασαν και αυτές οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια φράση "100 ημέρες" που είχαν πάρει συμβολικό χαρακτήρα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με την οποία έδειχνε τη διάθεσή του για γρήγορες και σημαντικές αλλαγές στην ελληνική πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε δυνατά και επικοινωνιακά. Κέρδισε είναι αλήθεια τη μάχη των εντυπώσεων τον πρώτο μήνα. Κάτι η διαφάνεια (όλα στο ίντερνετ), οι γυναίκες στην κυβέρνηση, κάτι ο περιορισμός της σπατάλης αρχής γενομένης από τη Βουλή και τα κρατικά αυτοκίνητα, ακούστηκε κάτι καλό στα αυτιά όλων.

Επίσης έγινε πράξη το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης παρότι τα δημόσια οικονομικά βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση.

Πάραυτα, οι 100 ημέρες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Βρισκόμενη η κυβέρνηση σε έναν κυκεώνα επικρίσεων για την Ελληνική οικονομία (αν και πρακτικά δεν είναι η ίδια υπόλογη) έπεσε μέσα στην αναμπουμπούλα της συζήτησης για την οικονομία.

Έτσι πήγαν πίσω πολλά θέματα με αποτέλεσμα να έχουν ψηφιστεί μόνο δύο νομοσχέδια (προσλήψεις από ΑΣΕΠ και επίδομα αλληλεγγύης) ενώ έχουν κατατεθεί άλλα δύο (προστασία δασών και ρύθμιση χρεών καταναλωτών). Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη λεγόμενη "δημόσια διαβούλευση" που φαίνεται καλή ως ιδέα αλλά μάλλον δείχνει την κυβέρνηση ως "μη έτοιμη από καιρό" όπως θα έλεγε ο ποιητής.

Μάλιστα αποφάσεις όπως της διατήρησης των αποφάσεων Σουφλιά για τα "πράσινα τέλη" ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη και να υποσχεθεί επιδιόρθωση, ενώ βρέθηκε η ταχύτητα όταν επρόκειτο να περάσει τροπολογία για τους φόρους στα ακίνητα.

Εικόνα διπλής γραμμής παρουσίασε πολλές φορές το οικονομικό επιτελείο, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται ποιές θα'ναι οι αποφάσεις, με αντιδράσεις που δεν ενίσχυσαν την οικονομία γενικότερα.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση γενικών γραμματέων "λόγω διαφάνειας" τελικά μάλλον αδίκησε την κυβέρνηση που έδειξε πολύ θετικές προθέσεις αλλά υπήρξαν και ευτράπελα.

Εκεί που φάνηκε σύμφωνα με την πλειοψηφία του κόσμου να πήγε καλά εξ'αρχής, ήταν στην ασφάλεια (μνημόσυνο Γρηγορόπουλου χωρίς σημαντικά επεισόδια) ενώ κρούσματα αστυνομικής βίας αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Η ιστορία της Γρίππης έληξε αρκετά καλύτερα απ' ότι αναμενόταν με την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους επιστροφής των εμβολίων, γιατί απλά ούτε η πανδημία ήρθε, ούτε ο κόσμος έδειξε διάθεση εμβολιασμού, παρόλο τον καταιγισμό τρόμου των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αντίδραση πρωτόγνωρη του κόσμου απέναντι στις προτροπές των μέσων και αυτό το βρίσκω απόλυτα υγειές!

Θετικό είναι για μεγάλη μερίδα του κόσμου(αλλά και με έντονες αντιδράσεις από άλλους) το νομοσχέδιο που προωθείται για την χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και "μετέχουν της Ελληνικής παιδείας".

Γενικά πιστεύω ότι πρέπει οι ρυθμοί να ανέβουν, τώρα που ακόμη υπάρχει μια ανοχή από τον κόσμο που περίμενε πολλά από την κυβέρνηση. Αλλιώς νομίζω ότι η Ελλάδα θα χάσει πολλά. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να περάσεις από την εποχή του ατμού στην εποχή του γρήγορου ίντερνετ και αυτό ο πρωθυπουργός που είναι καλός γνώστης των τεχνολογιών το γνωρίζει καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: