ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Και τώρα...τί;; Εκλογές 2009


Να'μαστε πάλι εδώ να συζητάμε για εκλογές! Τελικά μια φορά οι εκλογές να γίνουν στα 4 χρόνια δεν θα το δούμε. Ίσως είναι και καλύτερα έτσι μιας και οι εναλλαγές είναι συχνότερες και οι ελπίδες για κάτι καλύτερο ανανεώνονται και ο πολίτης κρίνει πιο συχνά.

Βέβαια εκείνο το επιχείρημα περί του κόστους των εκλογών που συνήθως επικαλείται η εκάστοτε κυβέρνηση για να τις αποφύγει κατάντησε γελοίο φέτος, όταν προ τριμήνου έβλεπε ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τώρα τις κάνει μόνες τους επιβαρύνοντας το κράτος με πολλά εκατ. ευρώ... Μια από τις πολλές αντιφάσεις αυτής της πραγματικά κουρασμένης κυβέρνησης. Αφού πήγε και ήλθε στα θέματα διαφθοράς, κι αφού ακούσαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του σε θέματα διαφθοράς (το άλλο με τον τοτό...) ήρθε και ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του ο κ. Τσιτουρίδης να θέσει θέμα διαπλοκής στο μέγαρο Μαξίμου! Βέβαια ο κ. Τσιτουρίδης δεν αποδείχθηκε ο πιο αξιόπιστος πρεσβευτής του "σεμνά και ταπεινά" μιας και νωρίς νωρίς φρόντισε να εμπλακεί σε σκάνδαλα και σκανδαλάκια. Στις Βρυξέλλες δε έχουν να λένε ότι άφησε όνομα για τα όχι και τόσο θεμιτά έργα του...

Όμως το βάρος τόσων κορυφαίων στελεχών που τα ονόματά τους μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα δεν μπορούσε πλέον να σύρει άλλο το κάρο της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι το κόμμα της ΝΔ θα υποστεί αυτά που κορόιδευε 2 χρόνια πριν στο ΠΑΣΟΚ. Θα βρει τη δύναμη να ξανασυσπειρωθεί; συνήθως τα κόμματα εξουσίας τα καταφέρνουν σ'αυτό γιατί η προοπτική της καρέκλας τα ενώνει παρόλες τις μικρές ή μεγάλες διαφωνίες. Έτσι αν τεθεί θέμα διαδοχής (θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες) φαίνεται να προηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Α. Σαμαρά να ακολουθεί, ενώ θεωρώ ότι ο ατσαλάκωτος κος Αβραμόπουλος θα πρέπει να παλέψει πολύ για να προηγηθεί αυτός...

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιστρέφει στην κυβέρνηση και έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι έχει φιλολαικό πρόγραμμα. Αποτυχία του θα σημάνει και το τέλος του χωρίς χρονοτριβή. Δεν υπάρχει περίοδος χάρητος και η πραγματική οικονομία έχει τεράστια προβλήματα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του Γιώργου Παπανδρέου να δείξει ότι έχει το θάρρος να συγκρουστεί όπως λέει για όφελος των πολλών. Αν δεν το κάνει, όπως δεν το έκανε ο κος Καραμανλής ξέρει την τύχη του.

Το ΚΚΕ παρουσιάζεται όπως πάντα με το σταθερό αγωνιστικό του πρόσωπο προσπαθώντας να περάσει το σύνθημα : 5 κόμματα 2 πολιτικές, εκτιμώντας τη δική του πολιτική ως τη μόνη διαφορετική. Νομίζω ότι θα είναι στους κερδισμένους των εκλογών γιατί δεν παζαρεύει, δεν μιλάει με μισόλογα, και ασχέτως των αδυναμιών του σε θέματα διακυβέρνησης αντλεί δύναμη από τα λαικά στρώματα που έχουν γευτεί τα καλά των δύο μεγάλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την διαχρονικά ιδιάζουσα περίπτωση του πολιτικού κόσμου! Διαφορετικές συνιστώσες, διαφορετικές απόψεις, μπέρδεμα, φαγωμάρα, αλληλοεξόντωση. Ακόμη κι ο Αλέκος Αλαβάνος που σχεδόν επέβαλλε τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, εγκατέλειψε τη μάχη! Κάτι από Σημίτη το 2004 θυμίζει αυτό αν και ο Σημίτης θεωρητικά έδωσε τη μάχη των εκλογών τότε. Κρίμα γιατί στο κόμμα αυτό υπάρχουν φωνές και απόψεις που μπορούν να πάνε τα πράγματα μπροστά. Ευελπιστώ στην είσοδό του στο κοινοβούλιο αλλά και στο ξεκαθάρισμα των θέσεών του ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα.

Για τον Καρατζαφέρη τί να πει κανείς; επίτηδες δεν λέω ΛΑΟΣ γιατί το κόμμα ταυτίζεται εντελώς με τον super star πρόεδρό του. Άριστος γνώστης της επικοινωνίας, τηλεοπτικός, μέγας ατακαδόρος, ετοιμόλογος, ακραία λαικιστής, ότι χρειάζεται το προφίλ ενός ηγέτη που στοχεύει σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Τώρα τελευταία έχει ρίξει και τους τόνους γιατί ξέρει ότι έτσι δεν θα τρομάξει τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας της δεξιάς παράταξης και θα μπορέσει έτσι να πάρει αρκετούς μαζί του. Μην παραξενευτείτε αν αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη των εκλογών, πράγμα που προσωπικά απεύχομαι, όμως έχω ενδείξεις...

Το κόμμα των Οικολόγων-Πρασίνων καλό θα ήταν να σηκώσει και άλλα θέματα πλην της οικολογίας και να δείξει ότι μπορεί σε όλα τα θέματα να συμμετέχει. Η πολυφωνία είναι κέρδος για την "δημοκρατία που έχουμε". Μακάρι 2-3 μικρά κόμματα να έμπαιναν στη βουλή ώστε οι συνεργασίες να γίνονταν μονόδρομος. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος των πολλών.

Είδομεν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: