ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

30 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΜΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ30 Μαρτίου 1946 – 30 Μαρτίου 1952
Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω άρθρα για την πρόσφατη σχετικά ιστορία της χώρας μας. Με αφορμή την σημερινή μέρα 30 Μαρτίου, θα αναφερθώ στην σημαντικότερη κατ’ εμέ περίοδο αυτή της Κατοχής- Αντίστασης –Εμφυλίου- Συνεπειών.
Η 30η Μαρτίου είναι πράγματι ιστορική μέρα γιατί στο διάστημα που αναφέρω συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα.
Το 1946 στις 30 Μαρτίου, το βράδι, παραμονή των πρώτων εκλογών μεταπολεμικά (το ΚΚΕ είχε δηλώσει ΑΠΟΧΗ) ομάδα ανταρτών επιτέθηκε σε τμήμα Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ως εναρκτήριο λάκτισμα για τον εμφύλιο αυτή την ενέργεια. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν αρκετοί χωροφύλακες.
Το 1952 και ενώ έχει τελειώσει ο εμφύλιος τυπικά, εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης με την κατηγορία της κατασκοπείας μια καλοστημένη κατηγορία από τους μηχανισμούς της ασφάλειας αλλά και του παρακράτους που οργίαζε μετεμφυλιοπολεμικά.
Ο Νίκος Μπελογιάννης σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ με συμμετοχή στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος είχε αποσταλεί για οργάνωση του παράνομου τότε ΚΚΕ. Αν και ο πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας είχε εκλεγεί με την υπόσχεση ότι δεν θα γίνουν άλλες εκτελέσεις εφευρέθηκε η κατηγορία της κατασκοπείας, μόνη που ακόμη και σε διεθνές επίπεδο επέφερε την ποινή του θανάτου.


Ρόλο στην εκτέλεση της ποινής έπαιξε και μια περίεργη ανακοίνωση του τότε γραμματέα του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη ο οποίος θεώρησε ψεύτικη την επιστολή του Ν. Πλουμπίδη (επίσης κορυφαίου στελέχους) ο οποίος αναλάμβανε την ευθύνη για τους ανακαλυφθέντες από την ασφάλεια ασυρμάτους του κόμματος, πράγμα που θα γλύτωνε τον Μπελογιάννη και τους συγκατηγορούμενους του από το εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Πλουμπίδης ζητούσε να έρθει στην Ελλάδα και να δικαστεί εκείνος στη θέση του Μπελογιάννη.
Η ειρωνεία στην όλη ιστορία είναι ότι και ο Πλουμπίδης εκτελέστηκε δύο χρόνια αργότερα το 1954.
Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε στην ιστορία και ως «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (έγινε και ταινία) γιατί στη διάρκεια της δίκης του κρατούσε ένα γαρύφαλλο (που του είχε δώσει η σύντροφος και σύζυγός του Έλλη Παππά).
Εδώ κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι σε πρώτη δίκη που είχε ξεκινήσει,η τιμωρία δεν θα ήταν “θανατική ποινή” λόγω δέσμευσης της κυβέρνησης Πλαστήρα ότι τα «εγκλήματα» του εμφυλίου δεν θα επέφεραν εκτελέσεις. Όμως τρεις μέρες προ της ανακοίνωσης της απόφασης, βρέθηκαν κρυμμένοι ασύρματοι του ΚΚΕ σε σπίτι στην Καλλιθέα και στην Άνω Γλυφάδα οπότε «τεκμηριώθηκε» κατηγορία για κατασκοπεία και ξεκίνησε 2η δίκη με σκοπό την εκτέλεση.
Μικρή λεπτομέρεια αποτελεί το ότι στο 2ο στρατοδικείο δικαστής ήταν και ο Γεωργ. Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα δικτάτορας) ο οποίος όμως μειοψήφησε στην απόφαση, γιατί ήταν αντίθετος στην εκτέλεση!! (Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει αποδειχθεί αυτό).
Και μια ακόμη μικρή λεπτομέρεια είναι ότι ακόμη και οι κατακτητές Γερμανοί παρ’ όλες τις θηριωδίες που έκαναν δεν εκτελούσαν την Κυριακή. Οι Έλληνες εκτέλεσαν τον Ν. Μπελογιάννη και άλλους 3 συντρόφους του Κυριακή ξημέρωμα πριν την ανατολή για να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις του κόσμου που τότε είχε ξεσηκωθεί.
Ο Εμφύλιος πόλεμος πραγματικά ήταν ένας πολύ άγριος αδελφοκτόνος πόλεμος με πολύ αίμα χυμένο εκατέρωθεν, με τραγικές συνέπειες για την Αριστερά και τους ανθρώπους της (διώξεις, συλλήψεις, βασανισμοί, εξορίες, εκτελέσεις), αναγκάζοντας και χιλιάδες εξ’ αυτών σε αυτοεξορία στις ανατολικές χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ταυτόχρονα χιλιάδες παιδιά, τα περισσότερα από τη Βόρειο Ελλάδα , φυγαδεύτηκαν στις ανατολικές χώρες με το φόβο των συνεπειών του εμφυλίου, στερώντας τη χώρα από ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό.
Το πώς έφυγαν και το γιατί έφυγαν, καθώς και το αν ήταν σωστή η κίνηση των υπευθύνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος και κατ’ επέκταση του ΚΚΕ είναι ένα θέμα που θα διερευνήσω σε άλλο άρθρο.
Για σήμερα λοιπόν κάνω μια εισαγωγή στην ταραγμένη αυτή περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα του 1946-1949.
Το τι προηγήθηκε του εμφυλίου, ποιες καταστάσεις οδήγησαν προς τα κει αλλά και ποιες ήταν οι συνθήκες στην Ελλάδα της απελευθέρωσης θα γράψω σε άλλα άρθρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: